Μισθολογικά - Ασφαλιστικά - Συνταξιοδοτικά

α. Μισθολογικά

Ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας του Φθινοπώρου του 2006 είχε ως αιχμή το αίτημα: «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο», προσδιορίζοντας την οικονομική διεκδίκηση στα 1400€  καθαρά στο νεοδιόριστο.

Παράλληλα, στην 75η Γ.Σ. του κλάδου ψηφίσαμε, την καθιέρωση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος θα διαπραγματεύεται με την εκάστοτε κυβέρνηση τα οικονομικά του ζητήματα.

Η θέση της παράταξής μας και του κλάδου ήταν και είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου μισθολογίου Δ.Υ. με βάση τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ. Ένα μισθολόγιο που θα θέτει τέρμα στις μισθολογικές ανισότητες και θα καταργεί το αίσχος των ειδικών λογαριασμών που ισχύει για πολλούς κλάδους στο δημόσιο. Επειδή, όμως, η εφαρμογή ενός τέτοιου μισθολογίου φαντάζει μακρινή, μέχρι την καθιέρωσή του προτείνουμε για τα οικονομικά:

Όλα τα παραπάνω τα διεκδικούμε μέσα από μια γνήσια συλλογική σύμβαση εργασίας που θα υπογράψει ο κλάδος μας με την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως, μέχρι την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου Δ.Υ., η διεκδίκηση θα είναι κλαδική. Εξάλλου, πολλοί κλάδου Δ.Υ. έχουν, ήδη, καθιερώσει κλαδικές συμβάσεις μέσω ειδικών λογαριασμών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινή βούληση προώθησης του αιτήματος του ενιαίου μισθολογίου, εδώ και πολλά χρόνια.

β. Ασφαλιστικά - Συνταξιοδοτικά

Η κυβέρνηση έχει, ήδη, ανοίξει το ζήτημα του ασφαλιστικού και προχώρησε με το Νόμο που ψήφισε στη Βουλή, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, σε αύξηση των ορίων ηλικίας, σε αύξηση των εισφορών και σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών.

Η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας ξεκίνησε με τους Νόμους Σιούφα, οι οποίοι τριχοτόμησαν τους εργαζόμενους (πριν το '83, '83-'93, και μετά το '93), καθιέρωσαν για πρώτη φορά εισφορά στους Δ.Υ. για σύνταξη 6,67% των αποδοχών, αύξησαν τα όρια ηλικίας, υπολόγιζαν τη σύνταξη για τους διορισμένους μετά το 93 σε πεντηκοστά και καθιέρωσαν συμμετοχή 25% των εργαζομένων, για την αγορά φαρμάκων. Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση των συγκεκριμένων Νόμων Σιούφα στη Βουλή το 1993 είχε αποχωρήσει και είχε δηλώσει πως θα τους καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση, κάτι που δεν έκανε.

Οι απαράδεκτες προτάσεις Γιαννίτση το 2001, για το ασφαλιστικό, οδήγησαν σε σφοδρή σύγκρουση την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους εργαζόμενους. Γι' αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τις αποσύρει.

Ο Νόμος Ρέππα (Ν.3029/02) που ακολούθησε δεν κατάργησε τους Νόμους Σιούφα, έχει, όμως,  θετικές και αρνητικές διατάξεις για τους εργαζόμενους:

Θετικές:

Αρνητικές:

Επειδή ο Νόμος Ρέππα περιλαμβάνει και θετικές διατάξεις γι' αυτό και η παράταξή μας δε συμφωνεί με το αίτημα για κατάργησή στο σύνολό του που για λόγους σκοπιμοτήτων θέτουν οι παρατάξεις που προσπαθούν να εξισώσουν τις ευθύνες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά προτείνει την κατάργηση των αρνητικών διατάξεων του Νόμου Ρέππα, για το ασφαλιστικό.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και τις διαχρονικές θέσεις του κλάδου για το ασφαλιστικό, προτείνουμε:


Share
X

Right Click

No right click