ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΔΙΣΤΟΣ, αντιπρόσωπος ΔΗΣΥ, από το Σύλλογο της Ρόδου, ομιλία στην 86η Γ.Σ. της ΔΟΕ

 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είμαι αντιπρόσωπος από το Σύλλογο της Ρόδου, αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Νοτίου Αιγαίου.

Στην περιοχή μας δύο είναι τα νησιά που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού: Η Λέρος και η Κως. Θα μου επιτρέψετε ν’ αναφερθώ συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Κω τη σχολική χρονιά 2016-17. Στην Κω λειτουργεί κέντρο σύντομης παραμονής, δε λειτουργεί hotspot. Δεν υπάρχουν λοιπόν δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων λόγω υποτίθεται μεταβατικής παραμονής προσφυγικών οικογενειών.

Τα παιδιά, τα προσφυγόπουλα δεν παρακολουθούν στην πλειοψηφία τους τα πρωινά τμήματα του σχολείου. 5 έως 6 μήνες είναι η μέση παραμονή των προσφύγων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μεταβατική παραμονή. Τα προσφυγόπουλα είναι εκτός σχολείων και δυστυχώς δεν υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες από το Υπουργείο.

Ο Σεπτέμβρης ξεκίνησε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας να βολιδοσκοπούν τα σχολεία για να εξετάσουν ποια μπορούν και δέχονται να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα. Το βάρος έπεσε στους Συλλόγους Διδασκόντων. Στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, έχουν δικαίωμα φοίτησης στα ελληνικά σχολεία προσφυγόπουλα ακόμη και με ελλιπή έγγραφα.

Ελάχιστα παιδιά φοίτησαν, μόλις 7. Από το κέντρο σύντομης παραμονής, μόλις ένα. Πριν λίγες ημέρες σε συνάντηση της Σχολικής Συμβούλου με τους/τις Διευθυντές/ντριες  Σχολικών μονάδων των Δημοτικών αποφασίστηκε ομόφωνα να φοιτήσουν προσφυγόπουλα σε όλα τα σχολεία. Τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν απ’ τον Σεπτέμβρη είναι μόλις 15 αυτή τη στιγμή και όλα φιλοξενούνται σε καταλύματα της Ύπατης Αρμοστείας

Δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τα παιδιά του κέντρου σύντομης παραμονής. Σας ανέφερα προηγουμένως ότι η σύντομη παραμονή μεταφράζεται σε παραμονή τουλάχιστον 6 μηνών. Να σας πω από επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Κω ότι στις 15/8/2015 οι πρόσφυγες στην πόλη της Κω ήταν 18.000. Οι κάτοικοι της πόλης της Κω είναι 17.000.

Η πολιτεία είναι απούσα. Το σχέδιο για χορήγηση βίζας και ασύλου μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα με την αποστολή 400 ατόμων ως προσωπικό δεν έγινε ποτέ πράξη. Τα προσφυγόπουλα είναι δυστυχώς όμηροι της τραγικής αυτής κατάστασης. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να τους προσφέρουμε το υπέρτατο αγαθό της μάθησης.

Απαιτούμε από την πολιτεία την υποχρεωτική δημιουργία τμημάτων υποδοχής σε όλα τα σχολεία των νησιών που φιλοξενούν προσφυγόπουλα καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό υποστήριξης των παιδιών αυτών, όπως κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι.

Τέλος, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια από αυτό εδώ το βήμα σε όλους εκείνους τους απλούς ανθρώπους που δίδαξαν με τη στάση τους το νόημα της λέξης «φιλοξενία». Μιας λέξης που δεν έχει στο λεξικό της η πολιτεία. Συγχαρητήρια στις γιαγιάδες από το Βόρειο Αιγαίο που φρόντισαν σα δικά τους εγγόνια τα προσφυγόπουλα και στον φούρναρη από την Κω που καθημερινά μοίραζε και εξακολουθεί να μοιράζει ένα καρβέλι ψωμί σε κάθε πρόσφυγα. Σας ευχαριστώ.

 

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click