Γ. ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ αντιπρόσωπος της ΔΗΣΥ από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου - Ομιλία στην 86η Γ.Σ. της ΔΟΕ

 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η 86η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας διεξάγεται μέσα σ’ ένα κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα φορτισμένο ιδεολογικά και πολιτικά. Διακρίνεται από τη βαρβαρότητα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μάλλον  οτι εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ μικροί διάβαζαν συχνά το περιοδικό «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Μόνο που αντί ν’ ακολουθήσουν το σοσιαλισμό, τελικά τους κέρδισε η βαρβαρότητα. Λαϊκές ευκαιρίες και κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών αμφισβητούνται και μπαίνουν στο περιθώριο. Τα θέματα δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι και θεσμικά.

Είναι θέματα που αναδεικνύουν έλλειμμα δημοκρατίας. Η υποβάθμιση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ο πρωτοφανής και αδιαφανής τρόπος συγκρότησης των Συμβουλίων Επιλογής, η αξιολόγηση που επαναφέρει το Υπουργείο Παιδείας και η αναγνώριση ότι έστω και ο ένας συνάδελφος που μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία της έκφρασης γνώμης να λογίζεται ως σχολείο που συμμετέχει, οι β’ αναθέσεις στους δασκάλους και αρκετά άλλα, φανερώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε διακρίνεται μόνο για την προχειρότητά της αλλά και για την αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά της.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αντίστοιχη προχειρότητα είχαμε και στο θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή συζητάμε στην ημερήσια διάταξή μας. Οι ανήλικοι μετανάστες πρόσφυγες, σε ηλικία φοίτησης σε σχολική μονάδα, υπολογίζονται σε 18.000. Για τα νήπια αρχικά προβλέπονταν ότι θα φοιτούσαν μέσα στα Κέντρα Φιλοξενίας αλλά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, δε φοίτησε ούτε ένα.

Φοίτησαν συνολικά 2.500 παιδιά. Είχαν προβλεφθεί και είχαν εξαγγελθεί 800 προσλήψεις σ’ αυτές τις δομές και απ’ αυτές έγιναν μόνο οι 400. Λειτούργησαν σε 100 σχολεία με ωράριο 2 έως 6, με ειδικό πρόγραμμα και πάρα πολλά προβλήματα. Με δασκάλους που αυτά τα παιδιά άλλαξαν μέχρι και 5 και 6 φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Οι συντονιστές που ορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ήταν στελέχη εκπαίδευσης, μέχρι και το τέλος δεν είχαν δικαίωμα σε υπογραφή, σε υπηρεσιακά έγγραφα και κείμενα. Ακόμη κάτι τελευταίο σε σχέση με αυτό: Τα παιδιά τα οποία έμεναν σε δομές, σε σπίτια τα οποία είχε νοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία, ούτε καταγράφηκαν ούτε υπήρχε κάποιος τρόπος, κάποια μέθοδος προκειμένου αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να εγγραφούν και να φοιτήσουν σε σχολικές μονάδες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι σε όλα αυτά, τί να έχουμε να δείξουμε ; Ποιος είναι ο ρόλος μας; Ποια είναι άραγε  η αποστολή μας; Τί οφείλουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα να αντιτάξουμε; ποιό ρόλο καλούμαστε από την ιστορία να διαδραματίσουμε; Οφείλουμε στους συναδέλφους της βάσης σήμερα με το διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο που θ’ αναπτύξουμε, να βρούμε λέξεις, σχήματα και έννοιες που θα μας ενώσουν.

Οφείλουμε να καταθέσουμε προβληματισμούς, να γονιμοποιήσουμε ιδέες, ν’ αναζητήσουμε κοινούς βηματισμούς, να συνθέσουμε θέσεις και απόψεις. Πώς θα γίνουν όμως όλα αυτά; Με ποιους πρέπει να πάμε και ποιους να εγκαταλείψουμε; Ένας γνωστός Ανατολικοευρωπαίος συγγραφέας, ο Μίλαν Κούντερα είχε πει ότι «η μνήμη είναι σύμμαχος στην πάλη ενάντια στην εξουσία».

Κι επειδή εσείς κυρίως στην Αριστερά έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στη λέξη και στο σημαινόμενο της εξουσίας ήθελα   όλοι μαζί εδώ απόψε να θυμηθούμε κάτι: Πού είναι ο παλμός, που χάθηκε η αγωνιστική σας διάθεση; Πού είναι τα πανό, τα τραγούδια, τα συνθήματα, τα ταμπούρλα που βαρούσατε σε προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις;

 Μάλλον θάφτηκαν μαζί με τα ταμπούρλα του Τσίπρα. Συνθηκολογήσατε; πετάξατε λευκή πετσέτα; Η σημαία του αγώνα, η παντιέρα  η rossaόπως κάποτε λέγατε, σύντροφοι της Αριστεράς, δεν είναι σημαία τύπου Παναμά, όποτε θέλετε να την  ανεβάζετε και όποτε θέλετε να την κατεβάζετε. Μήπως ο κόσμος τότε να πάει με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ;

Με πολύ σεβασμό συνάδελφοι της παραδοσιακής, δογματικής Αριστεράς, με πολύ σεβασμό στην αγωνιστική σας συνέπεια, θα ήθελα να σας πω τα εξής: Έχουν συμβεί κοινωνικοί μετασχηματισμοί σύντροφοι, τους οποίους ποτέ δεν αναλύσατε και ποτέ δεν ερμηνεύσατε. Οι θεωρητικές επεξεργασίες σας είναι παρωχημένες, δοκιμασμένες και αποτυχημένες. Τ’ αναλυτικά ερμηνευτικά εργαλεία σας, αυτά που ακολουθείτε, ο τρόπος διακυβέρνησης που προτείνετε, έχουν κριθεί και αξιολογηθεί.

Όχι από κάποιους εξωτερικούς αξιολογητές. Αλλά από τους ίδιους τους κυρίαρχους λαούς που τ’ απέρριψαν. Από τους λαούς που γνώρισαν αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα τα οποία εσείς δυστυχώς ίσως ακόμη θαυμάζετε. Με ποιους να πάμε; Να πάμε με τους συνδικαλιστικούς ανεμόμυλους; Να πάμε με αυτούς που το μόνο το οποίο μπορούν να μας πάνε είναι οι προθάλαμοι των υπουργικών γραφείων και μάλιστα των εκάστοτε υπουργικών γραφείων;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, χθες ο Θανάσης Γκούμας, προσπαθώντας να μιλήσει για την παράταξή μας, χρησιμοποίησε παραφρασμένο, ένα τσιτάτο του Τολιάτι, ενός πολύ σημαντικού παλιού Ιταλού κομμουνιστή ηγέτη. Είχε πει ότι «ερχόμαστε από πολύ μακριά, και πηγαίνουμε πολύ μακριά».

Ως Δημοκρατική Συνεργασία ερχόμαστε από τους αγώνες και τις κατακτήσεις του κλάδου. Και σε αυτό πηγαίνουμε. Πηγαίνουμε για άλλη μια φορά μαζί, δυναμικά, στους αγώνες και τις κατακτήσεις του κλάδου. Στην 86η Γενική Συνέλευση είμαστε πιο πολλοί. Στην 88η θα είμαστε ακόμη περισσότεροι. Θα είμαστε πρώτοι! Για να πάμε τον κλάδο μας ακόμη πιο μπροστά. Ευχαριστώ.

 

 

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click