Κ. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, αντιπρόσωπος της ΔΗΣΥ από το σύλλογο Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Ομιλία στην 86η ΓΣ της ΔΟΕ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

 

Είναι αλήθεια ότι, είτε από παράδοση, είτε από συνήθεια, είτε από σκοπιμότητα, ο συνδικαλιστικός λόγος που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό να είναι εγκλωβισμένος στη λογική της θεωρίας των δύο πόλων. Απ’ τη μια μεριά ο πόλος των δυνάμεων της αμφισβήτησης, της αντίστασης, της ανατροπής, της ιδεολογικής καθαρότητας, της αγωνιστικής διαρκούς εγρήγορσης και απ’ την άλλη μεριά ο πόλος των δυνάμεων του συμβιβασμού, της υποχώρησης, της συμμόρφωσης, των υποδείξεων, της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. 

Η παραπάνω θεωρητική  προσέγγιση για τη δυναμική του συνδικαλιστικού κινήματος έχει αποδειχτεί στην πράξη - και εκ του αποτελέσματος των αγώνων του- ότι είναι μια πολιτικά παρωχημένη και αφελέστατη συνδικαλιστική προσέγγιση. Κι αυτό γιατί η κοινωνικοπολιτική  πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Κάποιοι οραματίστηκαν ότι από τη βαρυχειμωνιά της παραδοσιακής ηγεμονίας και υπερίσχυσης συγκεκριμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων θα οδηγούμασταν, ως συνδικαλιστικό κίνημα εκπαιδευτικών, στην άνοιξη της αγωνιστικότητας, με άλλα λόγια σε μια περίοδο όπου το συνδικαλιστικό κίνημα θα έχει νίκες, διεκδικήσεις και αιτήματα για επίλυση διαχρονικών εκπαιδευτικών προβλημάτων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Έτσι ήταν αναπόφευκτο να εφευρίσκονται προσχηματικές αντιθέσεις, να καλλιεργούνται στο εσωτερικό του κλάδου ψευδεπίγραφες και ανούσιες αντιπαραθέσεις, να κατασκευάζονται ανύπαρκτοι εσωτερικοί εχθροί και να ενισχύεται το κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού της συσπείρωσης και αποδυνάμωσης της ουσιαστικής συμμετοχής της βάσης στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής στρατηγικής του κλάδου.

 Ήρθε η ώρα να περάσουμε σε μια νέα περίοδο, όπου τα προβλήματα θα πρέπει να απαντώνται με ένα συγκεκριμένο πολιτικό - ιδεολογικό περιεχόμενο. Η παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας δεν διακρίνεται ούτε για την ιδεολογική της απροσδιοριστία, ούτε για την ουδετερότητα και την ασάφεια του πολιτικού της λόγου. Αντίθετα, είναι η δύναμη εκείνη που πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα που έχουν σχέση με την κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση της εκπαίδευσης, την προστασία των αδυνάτων, τα κοινωνικά, ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Σε τελική ανάλυση είναι η παράταξη εκείνη που έχει ως προτεραιότητα των διεκδικητικών της αγώνων το δημοκρατικό προσανατολισμό της οργάνωσης και λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος, θέτοντας ως επίκεντρο τον Εκπαιδευτικό, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων ως κυρίαρχου οργάνου διοίκησης σχολείου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι  ευνόητο ότι είναι απαραίτητο να αναδιπλωθούμε ως κλάδος, χωρίς να καλλιεργούμε αντιφάσεις, να οραματιζόμαστε και να διεκδικούμε  ένα σχολείο ανοιχτό, κοινωνικό και δημοκρατικό, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα να εργάζονται σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων, χωρίς ταυτόχρονα να αναπτύσσουμε αντιφατικές ρητορικές περί χαμένων θέσεων εργασίας. Είναι επιβεβαιωμένο από την ίδια την κοινωνική πραγματικότητα ότι τα εκπαιδευτικά προβλήματα δεν οφείλονται στους εκπαιδευτικούς αλλά στην εκάστοτε πολιτική εξουσία και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η κεντρική εκπαιδευτική πολιτική.

Η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της ηγεσίας του κλάδου από τη βάση είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και διαρκές ζητούμενο. Η εμπιστοσύνη όμως δεν κερδίζεται με συνθήματα αλλά κατακτιέται με συγκεκριμένα βήματα, στάσεις, πρακτικές, συμπεριφορές και επεξεργασμένες θέσεις που ενισχύουν τη συνοχή και τη δυναμική του κλάδου. Το να μεταθέτουμε συνεχώς ο ένας στον άλλον την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον κλάδο και το να παραβλέπουμε κάθε φορά ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται, χάνουμε την ουσία των πραγμάτων. Αυτό δυστυχώς οδηγεί στη συνεχή αποδυνάμωση του κλάδου και στην εσωτερική περιχαράκωση. Θα πρέπει να ξεφύγουμε, λοιπόν, απ’ αυτές τις προσεγγίσεις και να διαμορφώσουμε μια νέα διαφορετική συνθετική προσέγγιση για τον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, πραγματικά ενωτική, που να ενισχύει όλους μας.

Ευχαριστώ πολύ.

 

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click