Κυβέρνηση και Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πάτρας

                     «συνένοχοι» στην διάπραξη ακαδημαϊκού και επιστημονικού «εγκλήματος»!

Η συνένωση του Παιδαγωγικού Πάτρας με το ΤΕΙ κοινωνικής εργασίας δεν θα περάσει!

 

           

           

            Η εισαγωγή από την κυβέρνηση του πολυνομοσχέδιου για την Παιδεία στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων και η άμεση ψήφισή του, τη Μεγάλη Δευτέρα, από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και «πρόθυμων» πολιτικών γυρολόγων, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και χωρίς καμία συναίνεση, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά  την ολοκληρωτική λογική από την οποία διακατέχονται: αφού βγαίνουν «τα κουκιά» δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι υπόλοιποι!

            Στο νομοσχέδιο εκτός των άλλων περιλαμβάνεται και η συνένωση του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πάτρας με το ΤΕΙ Κοινωνικής εργασίας (κοινωνικοί λειτουργοί) Δυτικής Ελλάδας και η δημιουργία τμήματος με την ονομασία Σχολή επιστημών της εκπαίδευσης και κοινωνικής εργασίας.

            Με τον ίδιο ακριβώς πρόχειρο και απαράδεκτο τρόπο η κυβέρνηση πριν ένα περίπου χρόνο επιχείρησε τη συνένωση του Παιδαγωγικού τμήματος Προσχολικής εκπαίδευσης Ιωαννίνων με το τμήμα νηπιοβρεφοκόμων του ΤΕΙ Ηπείρου. Η διαδικασία όμως μετά την άμεση αντίδραση της ΔΟΕ δεν προχώρησε και η λειτουργία των δύο τμημάτων συνεχίστηκε ξεχωριστά.

            Ένα χρόνο αργότερα το θέμα επανήλθε με τη νέα πρόταση, η οποία αυτή τη φορά είχε «πρόθυμους» υποστηρικτές στο ΠΤΔΕ Πάτρας, οι οποίοι μάλιστα όπως αποκαλύπτεται, ουσιαστικά οι ίδιοι επεδίωξαν τη συνένωση!

            Η διατυπωμένη γραπτά άποψη του Προέδρου του ΠΤΔΕ Πάτρας, πως δήθεν τα Παιδαγωγικά μάλλον έχουν κλείσει τον κύκλο της μέχρι σήμερα λειτουργίας τους(!!) με την οποία προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμφωνία του, είναι αστήρικτη, λανθασμένη και απαράδεκτη.

Τα μοναδικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο ίδιος καθώς και τα δύο ακόμη μέλη ΔΕΠ του τμήματος που παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τη ΔΟΕ (δηλαδή το δημογραφικό πρόβλημα) για να δικαιολογήσουν τη στάση του τμήματος, δείχνει πραγματική άγνοια για τους λόγους που ευθύνονται για το ότι οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών που πριν λίγα χρόνια με τη λήψη του πτυχίου τους διορίζονταν άμεσα, τώρα  βρίσκονται στη θέση που είναι όλοι οι απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ.

            Το Παιδαγωγικό τμήμα της Πάτρας παριστάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι το κουτσουρεμένο σχολείο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι κατάργησαν τα σχολεία ΕΑΕΠ και διέλυσαν τα Ολοήμερα, έχει ευθύνη για την αδιοριστία. Παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει πως το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου οδήγησε με τα υψηλά όρια ηλικίας και τις άθλιες συντάξεις τους εκπαιδευτικούς στο να μην αποχωρούν από την υπηρεσία και έτσι να μην βρίσκουν δουλειά οι νέοι.

 Όταν όλες αυτές οι πολιτικές διέλυαν την εκπαίδευση και ισοπέδωναν τους εκπαιδευτικούς, το ΠΤΔΕ Πάτρας δεν τις κατήγγειλε. Σιωπούσε και αδιαφορούσε. Τώρα παριστάνει πως ενδιαφέρεται για το μέλλον των αποφοίτων του, ενώ στην ουσία βάζει σε τεράστιο κίνδυνο τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Το δήθεν ενδιαφέρον βέβαια, φανερώθηκε από όσα χαρακτηριστικά είπαν οι διευθυντές τομέων του τμήματος στη συνάντηση με τη ΔΟΕ: «τι θέλατε δηλαδή να μείνουμε (οι Πανεπιστημιακοί) άνεργοι; Να μετακινούμαστε σε διάφορες περιοχές; Το υπουργείο ήταν αποφασισμένο να κάνει τη συνένωση και κρίναμε πως είναι καλύτερο να είμαστε μέσα από το να μείνουμε εκτός»!! Συμφώνησαν δηλαδή με τη συνένωση, όχι για το καλό των φοιτητών τους και της εκπαίδευσης αλλά για τους ίδιους!!

Αυτές οι απαράδεκτες αντιλήψεις που δεν έχουν το παραμικρό ακαδημαϊκό ίχνος είναι γεμάτες ιδιοτέλεια και απαράδεκτο συντεχνιασμό. Δεν ταιριάζουν με τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Τα Παιδαγωγικά τμήματα είναι καρπός μεγάλων αγώνων των δασκάλων και νηπιαγωγών της Χώρας, αποτελούν ιστορική κατάκτησηη οποία δεν θα επιτρέψουμε να ακυρωθεί από προχειρολόγους, ιδιοτελείς και ανιστόρητους. Αν χρειάζονται βελτιώσεις στη λειτουργία τους, αλλαγή της φυσιογνωμίας τους, μετεξέλιξή τους, αυτό θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου όλων των Παιδαγωγικών τμημάτων, όλης της Πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των εκπαιδευτικών. Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΠΤΔΕ Πάτρας να αποφασίσουν για τον κλάδο, ερήμην του. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, καταγγέλλει τη συνένωση δύο ανόμοιων τμημάτων, το ένα εκ των οποίων ανήκει στις επιστήμες της αγωγής και το άλλο στις επιστήμες υγείας. Ζητά να σταματήσει η πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Απαιτεί από το Παιδαγωγικό τμήμα να αλλάξει την απαράδεκτη, τρίτη ομόφωνη(!!) απόφασή του, που συμφωνεί με τη συνένωση, ενώ οι προηγούμενες δύο ομόφωνες(!!) επίσης αποφάσεις του, διαφωνούσαν με τη συνένωση! Απαιτεί από την Κυβέρνηση να αποσύρει τη ρύθμιση. Απαιτεί από τους δασκάλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην την ψηφίσουν αδιαφορώντας για τους αγώνες χρόνων.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε, πως ακόμα και αν ψηφιστεί, θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ανατροπή της συνένωσης. Όσοι συμβάλλουν στο ακαδημαϊκό και επιστημονικό «έγκλημα» θα εισπράξουν την απαξία του κλάδου και της κοινωνίας.

 

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click