Αργυρούπολη 18/4/2017

 

Όλα… ή τίποτα!!

άγια τακτική που σε  βγάζει από τη δυσκολία της ευθύνης και της πραγματικότητας….)

 

                Με έκπληξη ακούσαμε στην τελευταία συνεδρίαση (16/4/2018) του Δ.Σ. του Συλλόγου μας την Πρόεδρο να περιγράφει τη θέση που πήρε ως Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών  "ο Θουκυδίδης",  στην τριμερή επιτροπή (Δήμαρχος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Πρόεδρος Συλλόγου) που συνεδρίασε στις 5/4/2018, με  θέμα τη δυνατότητα υποχρεωτικής φοίτησης των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία των Δήμων  Ελληνικού Αργυρούπολης και Αλίμου.

                Η θέση αυτή, ούτε λίγο ούτε πολύ, συμπορεύεται με την κεντρική αρνητική θέση της ΚΕΔΕ,  δίνοντας  άλλοθι  στους Δημάρχους να μην εισηγηθούν θετικά για την άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της φοίτησης των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία.

                Στην κατεύθυνση αυτήκαι εν αγνοία μας, η πρόεδρος αντί να υποστηρίξει την άμεση εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά και να απαιτήσει την άμεση δημιουργία υποδομών, κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με τις γενικές θέσεις του κλάδου για μαζικούς διορισμούς, δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, 15μελή τμήματα μαθητών κλπ, ως προαπαιτούμενα(!!) για τη λειτουργία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής!

                Με άλλα λόγια η υποχρεωτικότητα να εφαρμοστεί αφού γίνουν όσα κατέθεσε στο υπόμνημα!! Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι δεν υπέγραψε το σχετικό πρακτικό!

                Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί  κανείς,  παρά πως όλα αυτά  διευκολύνουν τους Δημάρχους να μην εισηγούνται την υποχρεωτική εφαρμογή της φοίτησης των προνηπίων από το σχολικό έτος 2018-19;

                Ενημερωτικά,  στην εν λόγω συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης των προνηπίων  για το επόμενο σχολικό έτος 2018-19 για το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης , όχι όμως για το Δήμο Αλίμου.

                Η πρόεδρος λειτουργώντας ως εκπρόσωπος της παράταξης που ανήκει και όχι όλων των συναδέλφων όπως επιβάλλει ο θεσμικός της ρόλος,  ακολούθησε τη γραμμή του κόμματός της,  το οποίο ψήφισε παρόν στη Βουλή στο συγκεκριμένο άρθρο! Από τη μια  δηλώνουν στα λόγια την υποστήριξή τους στο αίτημα για καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής διετούς φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, από την άλλη, όταν καλούνται να το υποστηρίξουν στην πράξη,  ανακαλύπτουν ευφάνταστους τρόπους προκειμένου να δημιουργήσουν εμπόδια.

                Αλήθεια τι νόημα έχει, στην παρούσα φάση, η συζήτηση του συνόλου των αιτημάτων του κλάδου αναφορικά με την προσχολική αγωγή, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το πρώτο βήμα είναι η υποχρεωτικότητα;Εξάλλου όφειλαν να αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι, ότι η απαίτηση για προσλήψεις ή  υλικοτεχνική υποδομή προϋποθέτει την ύπαρξη μαθητών για να  φοιτήσουν  στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο!!

                Είναι προφανές ότι ο Σύλλογός μας είναι δέσμιος για μια ακόμη φορά  της  κομματικής τοποθέτησης της Προέδρου που δρα και πράττει πρωτίστως ως μέλος του ΠΑΜΕ  και όχι  ως Πρόεδρος του Συλλόγου, δηλαδή όλων των συναδέλφων.

                Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη στάση που κράτησε η Πρόεδρος πριν τη συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής. Δεν συγκάλεσε ως όφειλε Δ.Σ. για να συζητηθεί και να αποφασιστεί η θέση  του Συλλόγου μας στο συγκεκριμένο θέμα. Αποφάσισε μόνη της τη στάση που θα κρατήσει  δείχνοντας για μια ακόμη φορά τη βαθιά ολοκληρωτική αντίληψη που έχει για την συλλογικότητα, όταν δεν είναι σίγουρη ότι  η πλειοψηφία θα  συμφωνήσει με τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Αγνόησε το θεσμικό ρόλο του Δ.Σ. προκειμένου να σιγουρέψει την ευθυγράμμισή της με την κομματική της γραμμή.

Τι θα πεις πρόεδρε στις νηπιαγωγούς και τα μέλη του συλλόγου μας;

  • Θα τους πεις ότι κάνεις τα πάντα για να παραμείνεις πιστή στην κομματική σου γραμμή αγνοώντας τον θεσμικό σου ρόλο;
  • Θα τους πεις βέβαια ότι παλεύεις για 15 μελή τμήματα και για υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία αλλά θα ξεχάσεις να πεις την αλήθεια και η αλήθεια είναι  ότι πρώτα θα έπρεπε να παλέψεις να καθιερωθεί και να εξασφαλιστεί αρκετός αριθμός μαθητών με τη διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος που θα φοιτούν στα νηπιαγωγεία. Κι αυτό όταν μάλιστα γνωρίζεις πως ακόμη και σήμερα  η ΚΕΔΕ στέλνει επιστολές στο Υπουργείο για τη μη εφαρμογή του νόμου!! Όταν βάζεις Πρόεδρε προμετωπίδα τα 15 μελή τμήματα στις συγκεκριμένες εισηγητικές τριμερείς επιτροπές, ουσιαστικά λες ότι δεν συμφωνείς με την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής διότι με αυτή τη συνθήκη σε κανένα μητροπολιτικό δήμο της χώρας δεν θα επαρκούν οι κτιριακές υποδομές.
  • Θα τους πεις βέβαια και διάφορα άλλα "αγωνιστικά" για την Ε.Ε, τον ΣΕΒ, τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την Παιδεία, τον καπιταλισμό και θα προβάλλεις το πρόσκαιρο που βολεύει αλλά δεν θα τους πεις, ότι το μείζον για τον κλάδο στη σημερινή συγκυρία είναι να εξασφαλιστεί και στην πράξη αφενός μεν, ότι η αγωγή και η εκπαίδευση των προνηπίων που κάποιοι επιβουλεύονται, είναι υπόθεση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δικαίωμα των μαθητών ηλικίας 4-6 ετών, αφετέρου δε, ότι έτσι εξασφαλίζεται, αν όχι η αύξηση,  τουλάχιστον  η  σταθεροποίηση των αναγκών σε προσωπικό σε εποχή κρίσης και υπογεννητικότητας.

                Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά παρόντες!! Τέτοιες πρακτικές δεν θα περάσουν!! Τα δίκαια αιτήματα του κλάδου δεν μπορούν να τους περιμένουν και θα τους προσπεράσουν. Ο αγώνας για πραγματική διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή κερδίζεται βήμα βήμα και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή!!

                Τέλος η στάση των άλλων παρατάξεων (ΔΑΚΕ- ΕΝΕΔΡΑ ) στην εν λόγω συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου (16/4/2018), κατέδειξε  αφενός μεν, ότι η στάση  της Προέδρου στις τριμερείς συνεδριάσεις ήταν αυθαίρετη δεδομένου ότι  δεν υπήρχε σχετική απόφαση του ΔΣ για το καθορισμό της,  αφετέρου δε,  ότι οι απαντήσεις σε τόσο σοβαρά και περίπλοκα ζητήματα αναζητούνται μέσα από τις συνθέσεις και όχι μέσα από τη μονομέρεια  του "ΟΧΙ σε ΟΛΑ".

 

Τα εκλεγμένα μέλη με τη

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.ΑΛΙΜΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ’’

στο Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ‘’Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ"

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΛΙΟΣ (6944553195)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΓΑΤΕΛΑΣ (6977694573)

 

 

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click